’n Tête-à-tête met Pauline Weuring

by

“Een lang gekoesterde wens is eindelijk in vervulling gegaan”

 

Everybody loves food. Reden genoeg om één van de leukste foodbloggers te strikken uit eigen land: Pauline Weuring van het succesvolle Uit Pauline’s Keuken

Wat komt er kijken bij het maken van een flawless food foto? Hoe gaat het schrijven van een boek nu eigenlijk in zijn werk en wat weten maar weinig mensen over jou? HTGSD spreekt met de openhartige Pauline over haar carriere tot nu toe en deelt naast tips voor toekomstige online supergirls ook prachtig nieuws op persoonlijk vlak. Hit it! 

 

 

Hoe ben je begonnen in blog business?

Als kind was ik altijd al in de keuken te vinden. Ik bakte koekjes met mijn oma en later verzorgde ik thuis vaak het kerstdiner. Ook mijn feestjes stonden bekend om de vele drankjes en vooral ook de lekkere hapjes. De hele dag stond ik dan in de keuken om allerlei lekkere bites te maken. Die culinaire liefde is een rode draad in mijn leven. Het was mijn zus Annika (nu tevens mijn bedrijfspartner) die opperde om een blog te beginnen. Zij volgde een groot aantal beautyblogs en vond het ook wel wat voor mij. Aangezien ik vrij impulsief ben, stond een half uur later Uit Pauline’s Keuken al online. Toen nog met een gratis blogspot.com adres, maar het blog was geboren!

 

 

Herinner je jouw allereerste blogpost nog?

Mijn eerste artikel was een appelkruimeltaart met gele room. De foto erbij was verschrikkelijk. Met een compactcamera gemaakt onder een mooie gloeilamp. Die heb ik later nog even opnieuw gemaakt. Al zou ik de foto nu alweer anders doen. Dat is ook het leuke van zo’n blogproces, je ziet het groeien. De foto’s worden beter en de inhoud ook. Ook zie je steeds meer persoonlijkheid terug op het blog. In het begin deelde ik alleen recepten, maar nu ook persoonlijke updates en behind the scenes.

 

 

Uit Pauline’s Keuken runnen: wat komt daar allemaal bij kijken?

Jarenlang heb ik Uit Pauline’s Keuken alleen gerund. In het begin was het puur een hobby en schreef ik wanneer ik daar zin in had. Eind 2012 dacht ik, hé dit kan ik ook serieuzer aanpakken. Ik publiceerde ineens iedere dag en sloot mij aan bij een mediabureau. Op deze manier kon ik geld verdienen met mijn blog en daardoor nog meer tijd besteden aan de inhoud. Het blog werd steeds populairder en mijn agenda steeds voller. Er zijn steeds meer partijen die met ons willen samenwerken of ons advies willen op het gebied van social media. Ik ben normaal iemand die snel uitgekeken is op iets, maar dit doe ik al zeven jaar met veel plezier. Het voelt nog steeds als een hobby maar is nu gewoon werk. Ik vind vooral de afwisseling leuk, creatieve content bedenken, nieuwe formats ontwikkelen, het koken zelf, kookboeken maken, maar ook de zakelijke kant. Afspraken met partijen voor samenwerkingen maar ook op het gebied van ICT. Met 40.000 bezoekers per dag is dit ook een ding waar je veel aandacht aan moet besteden. Mijn zus Annika is er eind 2015 bijgekomen. En zij richt zich met name op de fotografie en foodstyling.

 

 

Waar moet je op letten bij het maken van een flawless food shot?

In principe schieten wij elk beeld met een NIKON D610, dat is een spiegelreflex camera. Annika is nu vooral degene die de foto’s maakt. Ik kook en zij stijlt en schiet de foto’s. Het moet er zo lekker uit zien dat je bij wijze een hap uit je scherm wilt nemen. Licht is daarin essentieel, ik fotografeer alleen bij daglicht. Maar ook de ondergrond is belangrijk, het gaat om het eten, dus zorg dat je de rommeltjes eromheen weghaalt. Ook met je telefoon kan je hele mooie plaatjes schieten. In dit artikel geef ik tien tips voor de perfecte Insta-foto.

 

 

 

 

Een dag in het leven van Pauline, online én offline:

Elke dag is anders en dat is juist wat ik zo leuk vind. Soms zit ik een hele dag achter de laptop. Dan schrijf ik teksten en bewerk ik foto’s. Een andere dag sta ik vooral in de keuken. Wij koken meestal zo’n acht recepten op een dag. En vaak ben ik buiten de deur voor afspraken of events. Mijn vrije tijd breng ik graag op het strand door. Lekker eten aan zee. Ook houd ik van reizen en het ontdekken van lokale foodmarkten en foodfestivals. Het is niet echt een 9 tot 5 baan, maar dat maakt het juist zo interessant.

 

 

Inmiddels heb je twee knappe kookboeken uitgebracht. Hoe kom je in contact met de juiste uitgeverij, hoe gaat zoiets in zijn werk?

Stiekem zijn het er al drie. Ik ben in 2013 gevraagd door uitgeverij Prometheus om een kookboek te schrijven op basis van de Voedselzandloper-theorie. Dat is een enorm succes geworden met meer dan 100.000 verkochte exemplaren. Toch zag ik dit meer als een opdracht en wilde ik meer van mijzelf laten zien. Daarna heb ik nog twee eigen kookboeken gemaakt. Uit Pauline’s Keuken kwam in 2015 uit en Feel Good Food in 2016. In alle boeken staan enkel nieuwe recepten die niet op het blog staan. Daar begint het ook vaak mee. In een brainstorm (met mijzelf) schrijf ik alles op wat ik wil maken. Het is niet een kwestie van nadenken, maar meer een kwestie van wegstrepen. Zoveel ideeën heb ik altijd. Ook schets ik dan de grove lijnen van het boek, wat komt er nog meer in? Ik vind het ook belangrijk om mijn persoonlijkheid erin terug te laten komen. En dan is het vooral heel veel recepten testen en schrijven. Als dat eenmaal staat zijn de shootdagen. In zes dagen zetten we zo’n 90 recepten op de foto. Ik heb een fotografe (Goude fotografie) die alles mooi op de kiek zet en Annika zorgt voor een mooie styling. Met z’n drietjes zetten we dan alles erop en dan kan het naar de uitgever voor correcties etc. Mijn grootste tip is: begin gewoon. Heb je een briljant plan? Wacht dan niet maar zet het gewoon op papier. Dan zie je vanzelf wel wat er uitkomt.

 

 

Wat doe je het liefst om te ontspannen?

In de zomer kom ik graag op het strand. Niet om de hele dag te bakken in de zon, maar wel om te lunchen, te eten of voor een lekker drankje. Ook ga ik graag naar foodfestivals en leuke markten. Of ik duik de keuken in. Ja echt, als ik mij verveel ga ik vaak wat bakken. Daar word ik heerlijk zen van. En ik breng graag tijd door met mijn vrienden. Lekker eten of terrasjes pakken. Je snapt het al, de lente en de zomer zijn mijn favoriete seizoenen.

 

 

Best part of the job?

Vrijheid! Dat ik eigen baas ben en zelf kan bepalen wat ik doe en welke kant ik op wil. Ik ben vrij daadkrachtig van mijzelf. Als ik iets in mijn hoofd heb, moet het ook gebeuren. Ik ben blij dat ik niet met ellenlange bureaucratische processen te maken heb en dat ik het gewoon kan uitvoeren. En vrijheid in de zin van creativiteit. Alles kan en mag. En dat vind ik te gek. Helemaal nu ik dit samen met Annika doe.

 

 

Hardest part of the job?

Je staat nooit uit! Soms is het lastig om je af te sluiten van je werk. Het gaat altijd door. Mails komen iedere dag binnen, ook in het weekend. En social media staat altijd aan. Niet alleen in het delen van dingen maar ook in de vragen die gesteld worden. Als iemand mij op zaterdag een bericht stuurt met help dit of dat gaat niet goed, dan ben ik toch geneigd om te reageren. Als ik op vakantie ben, wil ik toch mijn mooie kiekjes delen en als ik een belangrijk mailtje krijg reageer ik toch. In het begin had ik daar meer moeite mee, dan had ik het idee dat ik niet op vakantie kon omdat ik daar ‘geen tijd’ voor had. Nu is het gelukkig veel meer in balans.

 

 

Lievelingsapps, die je als online supergirl moét downloaden?
  1. Wunderlist: Ik ben dol op lijstjes en noteer alles driftig. Het mooiste gevoel is het pingeltje als je iets afgerond hebt.
  2. Instagram: Mijn favoriet qua social media. Ik houd van plaatjes kijken en delen en kan me hier heel wat uurtjes mee vermaken.
  3. Uit Pauline’s Keuken app: onze gratis app met heel veel kookinspiratie. Je kunt er je favo recepten in opslaan en weekmenu’s maken.
  4. Timehop: het leven gaat soms zo snel en Timehop herinnert mij dagelijks aan de coole dingen die ik al gedaan heb.
  5. Parkmobile: nooit meer gedoe met muntgeld voor in de parkeermeter.
  6. Colorstory: mijn favoriete fotobewerking app. Ze hebben hele mooie filters maar je kan ook hele mooie bewerkingen toepassen.

 

 

Wat zijn skills die je jezelf gaandeweg hebt aangeleerd?

Ik ben veel zakelijker geworden. Ik ben iemand die heel erg op gevoel en vertrouwen handelt. En daar ga je dan soms mee op je bek. Daar heb ik van geleerd en nu scheid ik het zakelijke en persoonlijke veel meer. Daarnaast zijn mijn fotoskills aanzienlijk verbeterd. Ik maak nu gebruik van professionele fotobewerking programma’s en fotografeer met een spiegelreflex. Ook weet ik beter waar ik voor sta en wat ik wil. Met name rondom samenwerkingen heb ik goed voor ogen wat voor partijen wel en wat voor partijen niet bij ons passen. En ik durf daar ook keuzes in te maken. Nee zeggen is soms beter voor je lange termijn visie.

 

 

Carrière advies voor toekomstige online supergirls?

Zet door! Met doorzettingsvermogen kom je heel ver. Dus geef niet op en ga door met hetgeen waar jij zo blij van wordt. Houd je zelf een doel voor ogen en houdt daar aan vast. Alles wat niet past bij het behalen van dat doel laat je gaan. Focus je vooral op de elementen die je nodig hebt om je doelen te behalen. Dan ben ik ervan overtuigd dat het je gaat lukken.

 

 

 

 

Als je een bekend persoon mocht zijn voor een dag, wie zou je kiezen en waarom?

Donna Hay. Punt. Ik ben al van jongs af aan fan van haar werk. En ik heb haar ook al een paar keer ontmoet. Ik zou graag een dag bij haar op kantoor kijken hoe dat eraan toegaat. Wat doet zij zelf allemaal, kookt ze überhaupt nog zelf en hoe is het om met zo’n groot team te werken. Dat lijkt mij echt fantastisch.

 

 

Wat ligt er allemaal op jouw bureau?

Laptop, altijd bij de hand. Telefoon, bijna altijd in de hand. Ik presteer het soms om met mijn telefoon mijn mail te checken terwijl mijn laptop voor mij opengeklapt ligt. Mijn receptenboekje met pen, waarin ik al mijn gemaakte recepten noteer. En een kopje koffie en water. Verder heb ik niet zoveel nodig om mijn werk te doen. In principe zou ik overal kunnen werken. We hebben boven een eigen fotostudio gemaakt (lees een lege kamer) en hier staan alle props, ondergrondjes, ligt de camera en het statief. Op kookdagen zijn we hier druk bezig om de recepten op de foto te zetten. Dan is de keuken ook een slagveld.

 

 

Terugblik: waar ben je het meest trots op?

Ik ben op heel veel dingen trots. Vooral omdat ik van mijn hobby mijn werk hebben kunnen maken en mijn eindeloze ideeën om het blog nog leuker te maken. En natuurlijk het succes wat dat met zich meebrengt. Als ik de foto’s van bezoekers op Instagram zie, weet ik dat ik het niet voor niets doe en dat maakt mij blij. Ik ben ook enorm trots dat ik dit nu samen met mijn zus run en dat dit zo goed gaat. Vroeger hadden wij namelijk altijd ruzie en had ik nooit kunnen bedenken dat we nu zo’n topteam zouden vormen. En op onze app en mijn kookboeken, vooral de laatste is echt een Pauline boek geworden. Met lekker veel gezonde recepten. We proberen iedere keer weer te innoveren en dat lukt ons aardig.

 

 

Waar en wanneer ben je op je gelukkigst?

Ik ben het meest gelukkig in de keuken. Op een dag dat ik acht recepten mag koken ben ik helemaal in mijn element. Overal ligt wat en de afwas stapelt zich op, maar ik blijf altijd super zen. De troep komt later wel weer. Ik word er extra blij van als het dan lukt en de gerechten lekker zijn en er mooi uitzien. Als er daarna vrienden komen eten om alles op te eten, ben ik helemaal over-the-moon.

 

 

Als je moneys to burn had: waar zou je nu zijn en wat zou je nu doen?

Ik ben eigenlijk heel tevreden met mijn leven. Ik heb het idee dat ik doe wat ik wil. Als ik nu een miljoen zou krijgen zou ik niet ineens anders gaan leven denk ik. Ik ben niet iemand die wekenlang niks kan doen. Dus ik zou altijd willen blijven werken (als ik dit werk kan blijven doen natuurlijk). En hoewel ik heel blij ben in Haarlem heeft Australië toch mijn hart gestolen. Dus als ik een vet huis met uitzicht op zee in Bondi of Manly (Sydney) zou kunnen krijgen dan zou ik daar geen nee tegen zeggen.

 

 

Wat weten maar weinig mensen over Pauline?

Op dit moment weten mensen nog niet… dat ik zwanger ben! Deze lang gekoesterde wens is eindelijk in vervulling gegaan. Het ging niet direct vanzelf dus ik had me voorgenomen dat mocht het dit jaar niet lukken ik een periode van een aantal maanden naar Sydney zou verhuizen. Maar gelukkig blijf ik hier!

Nog iets wat mensen misschien niet van mij weten, is dat ik heel erg van bitterballen, friet, ijs en pizza houd en dat ook regelmatig eet, haha. Mensen denken vaak dat ik heel gezond leef. Wat deels waar is, want ik eet gezond en drink en rook niet. Maar met die hele healthy lifestyle valt het wel mee, want ik sport bijvoorbeeld ook niet.

 

 

What’s next:

Wat ik nu doe is mijn droombaan. Ik hoop dat ik dit nog heel lang mag blijven doen. Dat ik de inspiratie en het plezier hierin blijf houden. En ik denk dat er ook nog wel weer een boek aankomt! Niet in 2017, maar wellicht wel in 2018.

 

 

✰ Let’s get social ✰

FacebookInstagramPinterestEmail

1 Response

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *