Een springplank voor je carrière: zo haal je het beste uit je stage!

by

 

Het hok opruimen, post uitdelen, de lunchbestelling opnemen? Wat als de stageplek van je dromen blijkt tegen te vallen? Dan wordt het tijd het heft in eigen handen te nemen. Zo doe je dat!

 

To-do’s voor de week

1. Recht je rug, rol je mouwen op en neem een proactieve houding aan. Waar vorige stagiaires het prima vonden om te niksen, neem jij er geen genoegen mee en stuur je elke maandag een email naar je baas met jouw to-do’s voor die week, aangevuld met eigen suggesties. ‘Heb je al gehoord van kurkuma mascara?’ of ‘Wist je dat Sophia Coppola volgende maand in het land is? Misschien kunnen we haar strikken voor een interview?’ en ‘Hierbij een lijst met Instagram accounts die roem verdienen in een groot fotomusea. Zal ik mijn research doorsturen naar de desbetreffende redacteur?’ of ‘Op Facebook is er onder lezers een discussie gaande over een nieuw format of bizarre app, is het een idee om deze te verzamelen en er een artikel aan te wijden?’

Het voordeel van zo’n mailtje is dat je al snel zelfstandig aan de slag kunt en je niemand hoeft te storen. Je baas weet precies wat je aan het doen bent én je toont initiatief. Winning!

 

 

Prikkel jezelf

2. Reis je iedere ochtend met het OV? Gebruik dit moment om jezelf te prikkelen. Dit helpt je gemotiveerd je dag te beginnen. Schrijf in je notities op je telefoon wat je die dag hoopt te bereiken, te leren of te doen. Vraag jij je altijd al af wat de belangrijkste taken zijn van de chef beeldredactie? Vraag het vandaag! De persoon in kwestie vindt het vast leuk om daarover te vertellen en zo krijg jij een nog beter beeld van je stageplek en wat je eventueel wel of niet ligt, met het oog op de toekomst. Geen vragen die je bezighouden? Zoek dan in de ochtendspits naar relevant nieuws dat je eventueel kunt pitchen die dag, lees een interessant interview of check het Instagram-account van iemand die jou inspireert. Wedden dat je zo veel beter aan de dag begint, dan wanneer je het reizen gebruikt als extra snooze-moment?

 

 

Draai je dipje om

3. Dipje? Schrijf op waarom je je down voelt en zet er iets positief tegenover. Is er een trein uitgevallen en heb je daardoor de redactievergadering waar iedereen aan deel mag nemen moeten missen? Het allerleukste moment van de week? Schrijf wat het je wél heeft gebracht. Bijvoorbeeld een gratis kopje koffie op het station, de mogelijkheid om eindelijk je boek uit te lezen of kunnen bijkletsen met vriendinnen op Whatsapp. Al is het nog zo klein, probeer er iets positiefs uit te halen.

 

 

Socialize

4. Probeer tijdens je stageperiode minstens 25 mensen beter te leren kennen. Van de redactie-assistente en freelance illustrator tot de hoofdredactrice aan toe: kom erachter welk pad zij hebben bewandeld om op deze plek terecht te komen. Het zal je verbazen hoe verschillend én inspirerend al hun verhalen zijn. Plus, deze connecties komen later vast handig van pas.

 

 

Good luck!

 

✰ Let’s get social ✰

FacebookInstagramPinterestEmail

BewarenBewaren

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *